Beste gebouw van het jaar

TILBURG – De LocHal in Tilburg is niet het Beste Gebouw van 2019 in alle categorieën , maar wél de winnaar van de publieksprijs van deze jaarlijkse wedstrijd. Ook in de categorie Leefbaarheid & Sociale Cohesie ging ‘de huiskamer van Tilburg’ wonnen we de prijs.

Afgelopen vrijdag was de uitreiking van deze prijs in onze Glazen Zaal, helemaal tot de nok toe gevuld met architecten, kanshebbers, belangstellen en betrokken partners. We waren tot het laatst toe in de race om ook de vakprijs te winnen, en natuurlijk zijn we superblij met de publieksprijs.
De Noord-Zuidlijn van Amsterdam won de vakprijs.
De LocHal is een geweldige samensmelting van allerlei invloeden. Volgens de jury laat de LocHal zien ‘hoe je de kracht van het bestaande benut’. ,,Een doods gebied in de stad is omgetoverd in een bruisende plek waar bewoners uit heel Tilburg – en daarbuiten’- bij elkaar komen’. Met die motivatie won het gezamenlijke onderkomen van Seats2Meet, KunstLoc Brabant en Bibliotheek Midden Brabant  in de categorie Leefbaarheid & Sociale Cohesie. De traptribune met verblijfs- en studeerplekken en de beweegbare wanden in de vorm van de zes enorme gordijnen noemt de jury ‘briljante vondsten’.
De LocHal is een verrassend gebouw, je kunt er ontspannend zijn om een boek te lezen, te studeren, te vergaderen en evenementen te organiseren. ” Dit is de onbetwiste categoriewinnaar”, staat te lezen in het juryrapport.

Populair in Tilburg

De populariteit van de Tilburgse hal werd overtuigend aangetoond in de publiekswedstrijd. Van de 10.000 stemmen op negen projecten, ging liefst de helft naar de LocHal. De negen kanshebbers waren geselecteerd uit 114 inzendingen voor het Beste Gebouw van het Jaar 2019 van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus.

De Noord-Zuidlijn

De Noord-Zuidlijn is aangelegd met behulp van een nieuwe boortechniek, dwars onder de fundering van de historische binnenstad door. De jury noemt het project ‘een ode aan vakmanschap, een liefdesverklaring aan materiaal’. Ze spreekt van ‘een overwinning op het Amsterdamse ‘metrotrauma’ – de Oostlijn, waarvoor hele stukken stad werden afgebroken – ‘waarmee de politiek nieuwe moed en het openbaar vervoer nieuw elan heeft gekregen.’

,,De Noord-Zuidlijn toont aan dat het maatschappelijk zinvol is om te investeren in de lange termijn”, sprak jury-voorzitter Jort Kelder in Tilburg, ,,om de ambities voor projecten op te blijven rekken, in de wetenschap dat zo vanzelf manifest wordt wat goede architectuur vermag’.

Rondleidingen over architectuur LocHal

Vanwege de bijzondere architectuur van het pand is de Bibliotheek Midden-Brabant gestart met het aanbieden van speciale themarondleidingen. Naast de reguliere rondleiding over de historie en het gebruik van de LocHal, is er nu ook een architectuurrondleiding die extra veel informatie geeft over de bouwstijl, de inrichting en de keuzes die de architecten hebben gemaakt. Meer informatie: www.lochal.nl

Wil je meer tips en informatieve artikelen over vergaderen, flexwerken of ondernemen?  Deze vind je ook op de blogs van onze andere locatie in Eindhoven.